PRESENTACIÓ

Aquest recull històric dels Grups de Teatre a Figueroles d'Alcalatén, fou publicat en un llibret l'any 2002. Per a commemorar el vint-i-cinc aniversari de la fundació del Grup de Teatre Els Escada-Sants.
Amadeu Porcar i Hueso
Mossèn Héctor Gozalbo Gil


PRÒLEG (PER UNA HISTÒRIA VIVA)

Ara fa molts anys, durant la dècada dels vint del segle passat, el fill de Quico Peret, Salvador Bernat, va tindre a bé, dirigir la primera companyia de teatre de la història de Figueroles, de que és tinga constància. Des de llavors, aquesta tasca cultural ha tingut continuitat. Una mostra d'açò és que ara assitim a la celebració del 25 aniversari del grup Els Escalda-Sants.
Aquest col·lectiu d'amics ha desenvolupat un paper molt important a Figueroles des de que va aparèixer i ha arribat el moment de reconèixer-ho. Per aquelles dates, que ara semblen més properes al Pleistocé, aquest grup d'aficionats a la cultura, al teatre i a les costums del poble van fer un esforç per recuperar la nostra llengua i "les nostres coses".
No podem oblidar que el teatre té com a objectiu entretindre, però també és un vehicle de cultura, mitjançant el qual podem transmetre valors. Bé, doncs Els Escalda-Sants assoleix el seu primer quart de segle havent aconseguit vàries metes. En primer lloc, la seua vinculació en el poble per a fins socials; també ha estat un dels principals pilars de l'entreteniment a Figueroles. Amb les seues actuacions han sabut divertir, conmoure... en fí, traure el millor que tots portem dins gràcies a la seua profesionalitat a les taules.
Aquest llibret vol ser una mostra d'agraïment per part del grup de teatre a tot el poble de Figueroles, per la seua fidelitat al llarg d'aquests anys i també un recull de la nostra història, que cal tenir en compte. Encara que les metes que falten per assolir són moltes el camí recorregut ha estat molt important.

Eva Boix Beltrán
(Redactora del Periódico Mediterráneo. Llicenciada en Història)